Reactie plaatsen 
 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kinderbijslag
12-10-2018, 02:44 PM
Bericht: #1
Kinderbijslag
Wij zitten hier met een dilemma. Anthe (°2002) zou normaal haar secundair onderwijs beëindigen in juni 2020. Omwille van zeer tijdrovende nevenactiviteiten (zangeres en violiste bij Scala & Kolacny Brothers, nog violiste in aantal andere ensembles), zien wij ons genoodzaakt een keuze te maken: ofwel kan ze hier volop voor gaan (wat ook een unieke ervaring en zeer leerrijk is), maar dan zal het tempo van haar studie een stuk lager liggen, ofwel focussen we op haar studie en haalt ze haar diploma SO tegen juni 2020, maar dan moet ze wat muziek betreft heel veel gaan opgeven.
Ik heb eventjes met de dienst huisonderwijs gebeld en wat hen betreft is het geen enkel probleem dat ze er bv 1 jaar langer over doet. Maar wat blijkt: voor de kinderbijslag is dit niet mogelijk. Zij verliest dan automatisch haar kinderbijslag in augustus 2020.
Heeft iemand ervaring hiermee? Op school kan je gerust een jaar bissen en dan is er geen haan die daarnaar kraait. Voor huisonderwijs kan dit blijkbaar niet....

Groetjes,
Carine
mama van Anthe (TO 3de graad SO richting Wetenschappen-Wiskunde) en Charis (TO 1ste graad)
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
12-10-2018, 04:15 PM
Bericht: #2
RE: Kinderbijslag
Ik heb er ook al regelmatig naar zitten kijken, naar die regelgeving, blijkbaar moet je voor 17+ kinderbijslag een minimum aantal uren bij een onderwijs instelling ingeschreven staan.

Moeder van een 17 jarige dochter
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
12-10-2018, 09:20 PM
Bericht: #3
RE: Kinderbijslag
Je kan inderdaad enkel het kindergeld verlengen na de 18de verjaardag in een aantal beperkte gevallen, o.a. nog schoolgaande kinderen en dan enkel indien zij voor een minimum aantal uren ingeschreven staan in een erkende schoolinstelling. Je kan dit oplossen door een aantal vakken via tweedekansonderwijs te doen.

Dit is echt een situatie van overal tussenuit vallen als huisonderwijzer. Kinderbijslag is een recht tot het jaar dat het kind 18 wordt en officieel volwassen is, en kan dan dus verlengd worden, maar dan moet er echt "bewezen" kunnen worden dat het kind nog afhankelijk is van de ouders en nog naar school gaat (bis jaar, voortstuderen, ...). En daarnaast zit je met de leerplicht, omdat die maar tot 18 jaar is, kan je je na die leeftijd niet meer opgeven in huisonderwijs, waardoor huisonderwijs en kindergeld na 18 jaar geen mogelijke combinatie meer is. Daar ze bij de regering niet staan te springen om huisonderwijzers een studietoelage te geven, vrees ik ervoor dat het verlengen van het kindergeld voor huisonderwijzers ook niet op de agenda staat. Nu, normaal gezien zou je, indien ze gaat studeren na dat "verloren" jaar (qua kindergeld dan), terug recht hebben op kindergeld. Ik geloof dat dat kan tot ze 25 is. Maar dat durf ik niet met zekerheid zeggen.

Leslie
Mama van Myrddin (2004) en Pheolan (2006)
Wonderlijk Leven - Ons TO avontuur online :)
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
12-10-2018, 11:48 PM
Bericht: #4
RE: Kinderbijslag
Naast inschrijven in een school (of tweedekansonderwijs) voor een bepaald aantal uren is er ook nog een andere optie: het systeem "bespelen". Ze kan zich inschrijven als werkzoekende bij de VDAB en dan zit ze in de zogenaamde "wachttijd" als ze niet werkt en dan krijg je nog steeds kindergeld. Je hebt dan natuurlijk een aantal verplichtingen, maar het is een optie.

https://www.vdab.be/inschrijving/kinderb...erzekering

Leslie
Mama van Myrddin (2004) en Pheolan (2006)
Wonderlijk Leven - Ons TO avontuur online :)
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
Reactie plaatsen 


[-]
Snel reactie plaatsen
Bericht
Typ hier uw reactie op deze discussie.


Afbeeldingsverificatie
Afbeeldingsverificatie
(niet-hoofdlettergevoelig)
Voer in het tekstvak hieronder de tekens in die op de afbeelding links te zien zijn. Dit proces wordt gebruikt om automatische plaatsing van berichten door computerscripts te voorkomen.

Ga naar locatie: