Reactie plaatsen 
 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Let op! Nieuw Examenreglement miv 12 mei!!!
05-07-2017, 09:53 PM
Bericht: #1
Let op! Nieuw Examenreglement miv 12 mei!!!
Bijlage examenreglement

De belangrijkste wijzigingen in het examenreglement

Met het nieuwe examenreglement schakelen we voor enkele belangrijke zaken over naar een systeem per kalenderjaar: van 1 januari tot 31 december. Je krijgt telkens op 1 januari nieuwe examenbeurten, nieuwe kansen voor niet-deelname en nieuwe vakfiches.

De komende maanden zitten we in een overgangsperiode. De meeste regels gelden vanaf 12 mei maar wat geldt per kalenderjaar, zal je pas echt voelen vanaf 1 januari 2018.

Wat we zeker niet doen: het nieuwe reglement toepassen met terugwerkende kracht. We passen de nieuwe regels niet toe op zaken die gebeurd zijn voor 12 mei. In de overgangsperiode zal dat voor sommige kandidaten als onrechtvaardig aanvoelen. We kunnen ons voorstellen dat je bijvoorbeeld heel graag zou hebben dat het hoogste resultaat voor het examen ook geldt bij examens die je voor 12 mei hebt afgelegd. We kunnen zoiets jammer genoeg niet doen. We moeten een duidelijke lijn trekken zodat we iedereen gelijk behandelen.

Vijf regels die flexibeler worden

1. Alleen als je echt examen doet, gebruik je een examenbeurt
Je hebt voor elk vak nog altijd 3 examenbeurten per jaar. Het grote verschil is dat je je examenbeurt pas kwijt bent als je effectief deelneemt aan het examen. Je verliest geen beurt meer omdat je bijvoorbeeld te laat bent, afwezig bent of je identiteitskaart niet bij je hebt.

Bij schriftelijke en digitale examens zie je op het EC-platform dat je examenbeurt van de teller gaat op het moment dat je het examen indient. Bij mondelinge examens, praktijkexamens, portfolio & interview en assessments gaat je beurt van de teller op het moment dat je je punten krijgt.

Op 1 januari zetten we de teller voor elk vak telkens op 3 examenbeurten. Dat zal een eerste keer gebeuren op 1 januari 2018.

2. Je kan tot 1 week voor het examen uitschrijven
Je mag tot 7 dagen voor het examen uitschrijven. Schrijf je later uit, dan krijg je de status niet-deelname.
3. Te laat komen kan soms, maar blijft een slecht idee
Op schriftelijke en digitale examens zijn we iets flexibeler voor kandidaten die te laat komen. Je mag nog tot 15 minuten na het begin van het examen deelnemen. Je krijgt geen extra tijd voor je examen. De minuten die je te laat bent, ben je echt kwijt. Ben je 16 minuten of meer te laat, dan krijg je de status niet-deelname. We blijven op dat vlak even streng.
Bij mondelinge examens, praktijkexamens, een interview of assessment mag je niet te laat komen. Dat is niet haalbaar om organisatorische redenen. Ben je toch te laat, dan krijg je de status niet-deelname.

4. Je hoogste examenresultaat telt
Je hoogste punt dat je ooit behaald hebt op het examen, blijft tellen. Ook als je het examen nog een keer aflegt. Je neemt dus geen risico meer door het vak opnieuw af te leggen.
Heb je een vrijstelling, maar wil je het vak toch een keer afleggen? Dan verlies je de vrijstelling niet als je minder dan 50 hebt behaald. Heb je 50 of meer, dan komt je resultaat in de plaats van je vrijstelling.
5. Inzage
Als je niet geslaagd bent voor een examen, dan mag je een aanvraag doen voor een inzage. Bij een vak dat uit verschillende deelvakken bestaat, mag je ook een inzage vragen voor een deelvak waarvoor je wel geslaagd bent.
Als je een inzage aanvraagt, mag je zoveel examens bekijken als je zelf wil. Je moet bij de aanvraag wel doorgeven welke examens je wil zien. De inzage duurt maximum 1,5 uur. Je kan in die tijd uiteraard maar een beperkt aantal examens grondig bekijken.
Als je na een inzage in beroep wil gaan tegen de Examencommissie omdat je niet akkoord bent met de feedback op jouw opmerkingen, dan begint de termijn te lopen vanaf het moment waarop je de feedback ontvangen hebt. Je hebt 10 dagen om in beroep te gaan.

Een regel die veel strenger wordt

1. Als je 5 keer niet deelneemt aan het geplande examen heeft dat grote gevolgen
Als je bent ingeschreven voor een examen maar niet deelneemt, dan krijg je op het EC-platform de status niet-deelname. Ofwel was je niet aanwezig op het examen. Ofwel mocht je niet deelnemen omdat je met iets niet in orde was: bijvoorbeeld geen geldige identiteitskaart kunnen tonen, je materiaal vergeten of te laat uitgeschreven zijn voor het examen.

Je mag maximum 4 keer per jaar de status niet-deelname krijgen zonder gevolgen. Na 5 niet-deelnames schrijven wij je uit voor de studierichting, schrappen we je geplande examens en word je 2 maanden geschorst. Als je na die periode opnieuw wil deelnemen, moet je opnieuw inschrijven en inschrijvingsgeld betalen.

Je krijgt de status niet-deelname als je:

• niet aanwezig bent op het geplande examen
• je te laat hebt uitgeschreven voor het examen
• meer dan 15 minuten te laat bent op een schriftelijk of digitaal examen
• te laat bent op een mondeling examen, praktijkexamen, interview of assessment
• verzaakt: je bent wel aangemeld maar daagt niet op in het examenlokaal
• je materiaal niet bij je hebt
• je opdracht niet bij je hebt
• je geen geldig identiteitsbewijs kan voorleggen


Lees in het volledige examenreglement ook de wijzigingen bij de artikels over aanpassingen van punten op het EC-platform, examens vanuit het buitenland, fraude, de openbare orde en het aanvragen van een duplicaat.

Moeder van een 17 jarige dochter
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
05-08-2017, 10:33 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 05-08-2017 om 10:33 AM door visitor.)
Bericht: #2
RE: Let op! Nieuw Examenreglement miv 12 mei!!!
Bedankt voor het delen , ziet er erg positief uit..

Hoe zijn deze positieve veranderingen tot stand gekomen?

Moeder van 4 jongens ( 8 jaar, 7 jaar, 3 jaar en baby) We are learning, growing and improving every day ...
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
Reactie plaatsen 


Ga naar locatie: